Çanakkale Web Haber

MANTAŞ “ UZAKTAN EĞİTİMDE YOKSUL ÖĞRENCİ MAĞDUR OLACAK”

  • MANTAŞ “ UZAKTAN EĞİTİMDE YOKSUL ÖĞRENCİ MAĞDUR OLACAK”
Eğitim
24 Mart 2020

MANTAŞ “ UZAKTAN EĞİTİMDE YOKSUL ÖĞRENCİ MAĞDUR OLACAK”

Bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında tüm bakanların katıldığı ve 5 saat süren Coronavirüs toplantısının ardından alınan karar gereği, İlk orta ve liseler 16 Mart'ta 1 hafta tatil edilecek. İlk orta ve lise Öğrencileri 23 Mart'tan itibaren öğrenciler uzaktan eğitime tabi tutulacakları kararı alınmıştı. 16 Mart’tan itibaren iki haftalık tatile çıkan İlk, Orta ve lise öğrencileri 23 Mart pazartesi günü uzaktan eğitime başladılar.

YOĞUNLUK NEDENİ İLE ÖĞRENCİ VE VELİLER SİSTEME ULAŞAMADI

Öğrencilerin uzaktan eğitime başlamaları ile ilgili değerlendirme yapan Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş konu ile şunları söyledi.  “ Tüm Dünyada ve Türkiye’ de Coranavirüs salgını var. Türkiye’ de Coronavirüs’ ün yayılmasını önlemek için okullar tatil edildi. Resmi kurumlarda esnek çalışma sistemine geçildi. Corona virüs salgınında kaynaklı olarak sosyal anlamda ne kadar evde alırsak virüsün yayılmaması toplum sağlığı açısından büyük önem arz ediyor. Uzaktan eğitim sistemi Türkiye ilk defa uygulamıyor.  Dünyada da geçmiş yıllarda uygulayan ülkeler var. Türkiye’de de açık lise, açık ortaokul, açık lise açık öğretim fakültesinde tv’ den eğitim uygulanıyordu. EBA ders portalı dediğimiz Milli Eğitim Bakanlığının tarafından hazırlanmış  İnternet üzerinden ve televizyon kanalları üzerinden yayınlar yapılabilen bir sistem. Buraya kadar her şey normal, normal olmayan konu ilk defa Türkiye’de ki tüm öğrencilerin evde olduğu bir durumda sistemi 18 milyon öğrencinin kullanması. Ayrıca sistem önümüzdeki hafta üniversite öğrencileri de uzaktan eğitime  başlayacak.  Toplam 25 milyon öğrenciye bu sistem uygulanacak. Bugün itibarı ile başlanan sistemde internet üzerinden giriş yapan öğrencilerin ve velilerin büyük bir çoğunluğu sıkıntı yaşadığı bilgisi geldi. Öğrenci ve veliler Yoğun bir internet trafiği nedeni ile sisteme ulaşamadılar.”

YOKSUL ÖĞRENCİLER SİSTEMDEN YARARLANAMAYARAK MAĞDUR OLACAKLAR

“Ama söyle bir konu var Türkiye’ de çifte standart dediğimiz fırsat eşitsizliği  sar. Elektronik ve dijital anlamda yetersizliği bulunan, yaşam mücadelesi veren yoksul öğrenci kesimi var. Tv kanallarını sağlıklı izleyemiyorlar, internet hatları yok., evlerinde bilgisayar ve tabletler yok. Bu yoksul öğrenciler kesinlikle bu uzaktan eğitim sisteminden yararlanma konusunda mağduriyetler yaşayacaklar. Bu çifte standardı bir yere koyalım. Eğitimciler olarak 2 kaygımız var. Birincisi, ak partinin 18 yılda eğitimde yaptığı dönüşümden kaynaklanan bir kaygımız var. Bugün sabah itibarı ile uzaktan eğitimde başlanan ders içeriklerine baktığımızda derslerin ara teneffüslerinde gösterilen görseller ve videolara baktığımızda bu kaygımız maalesef endişe verici noktaya geldi. Siyasi propaganda yapmak, eğitimi siyasileştirerek, dinselleştirerek, dinsel motifler kullanmak, ders aralarında ilahiler dinletmek, dini ağırlıklı propagandaya yönelik kindar ve dindar bir nesil yetiştirmeyi hedef koydukları bir amaçları olduğu görmüş olduk. Bu kaygıyı zannedersen sadece öğretmenlerde değil veliler ve öğrencilerde yaşamıştır. Eğer bu sistem bu amaç için yapıldıysa hedefine ulaşamayacak. Örgün eğitimde yüz yüze eğitimde 1 milyon öğretmen 18 milyon öğrenci ile Türk eğitim sistemi bugüne kadar bir mucize yaratamadı. Uzaktan eğitim ile bu başarıyı yakalar mı ? bu mümkün değil.”

ÖĞRENCİNİN DERSLERİ TAKİP EDECEĞİ ODA ÇOK İYİ HAZIRLANMALI

Uzaktan eğitimde Milli Eğitim Bakanlığının Programladığı dersler kapsamında dersler  öğrenciler tarafından televizyonun başında izlenecek ise velilerin öğrencinin dersleri televizyondan izleyeceği odayı çok iyi hazırlaması lazım. Evde televizyondan yada internetten ders takip edilecek odayı eğitim ortamına göre hazırlamaları çok önemli. Odada öğrencilerin ders takip ederken dikkatlerini dağıtacak bir durum olmamalı. Bu adara hijyenik koşullara, öğrencinin beslenme konusuna dikkat edilmesi gerekiyor.  Süreçte sadece tv yada internetten dersleri takip etmesi yeterli gelmez kitap okuması kültür fizik konularının da olması gerekiyor.  Bir saatlik 2 saatlik dönüşümlü ders programları ile bu iş ne kadar başarılı olur onu zaman gösterecek. “

BU SÜREÇ UZAYABİLİR

Örgün eğitimden uzaklaşmış, Coronavirüs salgını nedeni ile eve kapanmış, uzaktan eğitim ile yarım kalmış ders programını tamamlamaları, dersleri takip etmeleri açısından yapılan çalışma önemlidir ve küçümsenmemesi  gerekiyor. Bu süreç daha fazla uzayacakmış gibi gözüküyor. Temennimiz bu sürecin uzamaması. Çünkü uzaktan eğitimin bir çok sakıncası var. Elektirik kesintisi, internet kesintisi gibi durumlar var. Bu uzaktan eğitimi kesintiye uğratabilir. Uzaktan eğitim bir süre sonra öğrenciler için can sıkıcı olabilir. Öğrenciler bu eğitim sistemini bir süre sonra ciddiye almamaya başlayabilir. Eğer veliler duyarlı değil ise öğrenciler derslerin takibi konusunda sıkıntı yaşayabilir. Bir başka çok önemli konuda Milli Eğitim Bakanı sık sık açıklama yapıyor, sürecin uzaması ile ilgili her türlü önlemi aldıklarını söylüyor ama, ben hem bir eğitim iş kolunda bir sendika başkanı olarak ayrıca bir veli olarak bende kaygılıyım. Öğrencilerin hayatlarını etkileyecek sınavları ne olacak. Sınıf tekrarımı yapılacak, üst sınıfa mı ? geçirilecek. Merkezi sınavlar ne olacak ertelenecek mi mesela üniversite sınavı yapılacak mı yapılmayacak mı?  Bu konular ile ilgili net bilgilendirici açıklamalar yapılmadı. Milli Eğitim Bakanlığı yaptıkları planı topluma çok iyi anlatmaları lazım. Hiçbir şey net olmadığı için bu kaygıyı hem öğrenciler, hem öğretmenler, hem de veliler  taşıyorlar. Eğer süreçte gerçekten uzun bir karantina yaşanacaksa, sokağa çıkma yasakları başlayacaksa, süreç iki ay daha uzayacaksa telefi sınavları ile Mayıs ve Haziran aylarında hızlandırılmış bir telefi derslerle eğitim toparlanabilir ama çok fazla sağlıklı olacağını düşünmüyorum. Bu süreç uzadıkça bir kosa gidecek.

Etiketler: 
coronavirüs uzaktan eğitim
uzaktan eğitim başladı
eğitim iş çanakkale şube başkanı
ahmet mantaş