Çanakkale Web Haber

Atikhisar Barajı Su Seviyesi Düşüyor

  • Atikhisar Barajı Su Seviyesi Düşüyor
Gündem
02 Eylül 2024

Yağış Alamayan Çanakkale’ de Su kıtlığı Kapıda

Atikhisar barajı su seviyesi düşüyor

2023 yılında Çanakkale’de kurak geçen yaz ve sonbahar aylarından sonra barajlardaki doluluk oranları alarm vermişti. Ancak 2024 yılı Nisan ayında Atikhisar barağı yoğun yağışlar ile dolmuş baraj doluluk oranı %100 u bulmuştu. Barak doluluk oranı ‘nın % 100 ulaşması Çanakkale merkezde yaşanabilecek su sorununa karşı Çanakkalelilerin içini rahatlatmıştı. Ancak yaz sezonunun çok sıcak geçmesi ve Çanakkale merkeze neredeyse hiç yağış düşmemesi ve sıcak hava nedeni ile su kullanımın artmasına birde tarımsal sulama girince Atikhisar Barajı yine S.O.S vermeye başladı. Yağış olmaması ve su tüketiminin her geçen gün artması Atikhisar barajındaki su doluluk oranı her geçen gün düşmesine neden olurken kuraklık tehlikesi devam ediyor.  Atikhisar barajında Ağustos ayı itibari ile baraj doluluk oranı %68’e geriledi. Tarımsal sulamanın da artması ile Ekim ayında Atikhisar barajında su oranının %50 seviyesine düşmesi bekleniyor.  

Geçen Sene Aynı Gün Su Tehlikesi Büyüktü

Ağustos 2023’te 2023 yılı kış ve bahar aylarının çok kurak geçmesi ve Çanakkale’nin yeterli yağışı alamaması nedeni ile ciddi bir su sıkıntısı kapıyı çalmıştı. Atik hisar barajında Ağustos ayı sonu itibari ile Barajdaki su  doluluk oranı %38,46’ e kadar düşmüş, barajda kalan  20 milyon 810 bin metreküp suyun tasarruflu kullanılması için DSI ve Çanakkale belediyesi bir dizi önlem almıştı. Çanakkale Belediyesi şehir içinde araç yıkama, hali yıkama gibi yoğun su kullanımı oluşturan faaliyetlerde kısıtlama ya gitmiş yoğun su kullanımını ikinci bir açıklamaya kadar yasaklamıştı.

Atikhisar Barajı’nın  Doluluk Oranı Ağustos Sonu İtibari İle % 68

Atikhisar Barajı 2024 Sulama sezonuna (Nisan ayı başı)  %100 dolulukla oranı ile başladı. Çok kurak geçen ilkbahar ve yaz aylarından sonra sıcak hava nedeni ile su kullanımının da artması nedeniyle  Atikhisar barajındaki su seviyesi hızla azaldı. Atikhisar baraj doluluk oranı 27 Ağustos itibari ile % 68 oranına geriledi. Sulama sezonuna % 100 doluluk oranı ile giren Atikhisar barajında doluluk oranı 54 milyon m3’ ten 36 milyon 810 bin m3 e düştü. Bu süreçte Çanakkale merkez Atikhisar barajından içme suyu olarak yaklaşık 6 milyon m3 su kullandı. 12 milyon m3 su ise tarımsal sulamada kullanıldı veya buharlaştı.

Yeterli, Yağış Olmazsa Su Kıtlığı Tehlikesi Var

Çanakkale’nin su tüketimine bakıldığında tüketim değerlerine göre yapılan hesaplamada Ekim ortasında Atikhisar baraj seviyesinin % 50 civarına ineceği tahmin ediliyor. Yağışların yeterli gelmemesi durumunda önümüzdeki yaz su kıtlığı tehlikesi bulunuyor. Çanakkale belediyesi su tasarrufunu arttırmaya yönelik olarak, su kayıp kaçakla mücadele, alternatif su kaynaklarının bulunması adına derin su kuyuları çalışmaları ve arıtılmış suların yeniden kullanımı gibi su kıtlığını engel olacak çalışmalara da imza atıyor. Çanakkale belediyesi yaşanabilecek su kıtlığına karşı olarak Çanakkalelilerin sularını tasarruflu kullanmaları konusunda bir dizi çalışma yürütüyor.

Etiketler: 
Atıkhisar barajı
Çanakkale
su kıtlığı
Baraj doluluk oranı
kuraklık
tarımsal sulama
su tasarrufu
2024 yaz sezonu
DSİ
Çanakkale Belediyesi