Çanakkale Web Haber

Söyleşisiyle Gençlere İlham Verdi

  • Söyleşisiyle Gençlere İlham Verdi
Gündem
17 Nisan 2025

Söyleşisiyle Gençlere İlham Verdi

"Yolunuz Atatürk'ün Yolu Olsun" 

Çanakkale merkezde faaliyet gösteren özel bir okul, öğrencilerinin katılımıyla anlamlı bir etkinliğe imza attı. Okul Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen "Başöğretmen Atatürk" konulu söyleşi, öğrencilere tarihi ve eğitimsel anlamda farkındalık kazandırdı. Etkinlik, ÇOMÜ ESBAV, Çanakkale Çevre ve Doğa Dergisi, ÇEDODEF ve Boğaz Medya'nın katkılarıyla gerçekleştirildi. Söyleşide Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Sekreter Yardımcısı ve ÇOMÜ Öğretim Üyesi Dr. Necmi Akyalçın, başöğretmenlik kavramının Atatürk'ün vizyonuyla nasıl örtüştüğünü anlattı. Söyleşinin soru-cevap bölümünde 10/A sınıfından Ada Sönmez, Akyalçın'a dikkat çekici sorular yöneltti.

"Bu İş Ya Olacak Ya Olacak"

Akyalçın, Atatürk'ün başöğretmen unvanını almasının ardındaki tarihsel nedenleri aktararak, Harf Devrimi'nden halkın eğitimi için verdiği mücadeleye kadar birçok konuyu öğrencilerle paylaştı. 1928'de başlatılan okuryazarlık seferberliğinin detayları, Atatürk'ün vizyoner liderliğini gözler önüne serdi.

"Akıl ve Bilim Atatürk'ün Mirasıdır"

"Hayatta en hakiki mürşit ilimdir" sözü üzerine gelen soruya Akyalçın, Atatürk'ün mirasının bilim ve akıl olduğuna vurgu yaparak, gençlerin bu mirasa sıkı sıkı sarılması gerektiğini belirtti. Atatürk'ün, söyledikleri bilimle çelişirse bilimi tercih edin dediğini hatırlatarak bilimsel eğitimin önemini vurguladı.

"Cumhuriyet Kadın Devrimidir"

Köy Enstitüleri ve kadın haklarıyla ilgili soruya ise Akyalçın, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e uzanan süreçte kadınların eğitime ve topluma kazandırılmasının Atatürk devrimlerinin en önemli kazanımlarından biri olduğunu ifade etti. Kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkının dünya çapında ne kadar erken verildiğine dikkat çekti.

Gençlere Tavsiye: "Okuyun, Araştırın, Anlayın"

Söyleşinin sonunda Dr. Necmi Akyalçın, Atatürk'le ilgili okuma alışkanlıklarına vurgu yaparak öğrencilere, "Atatürk 57 yıllık ömründe 3 bin 997 kitap okumamış. Siz de okuyun, anılayın, sorgulayın" çağrısında bulundu. Atatürk'çülüğün anti-emperyalist, çalışkan ve vatansever olmanın tanımı olduğuna değindi. "Yolunuz Atatürk' ün yolu olsun" diyerek sözlerini tamamladı.

Söyleşi sonunda okul öğrenci konseyi başkanı Alp Tardu Tonka, Necmi Akyalçın'a plaket takdim etti.

Etiketler: 
Başöğretmen Atatürk
Atatürk ve eğitim
Atatürk'ün eğitim devrimleri
Harf Devrimi
Atatürkçü Düşünce
Cumhuriyet ve kadın hakları
Köy Enstitüleri
Atatürk'ün bilim anlayışı
Atatürk’ün okuma alışkanlığı
24 kasım öğretmenler günü
Çanakkale öğrenci etkinlikleri
Necmi Akyalçın
Atatürk’ün mirası
Atatürk ve laik eğitim
Okuma yazma seferberliği
Türkiye eğitim tarihi
Atatürk’ün kadın devrimi
Atatürk ve akıl-bilim
Eğitimde Atatürk ilkeleri