
T.B.M.M.’ SİNİN İLK ÇANAKKALE MİLLETVEKİLİ MEHMET HAKKI DİNÇ GEYİKLİ MEZARLIĞINDA YATIYOR
Mehmet Hakkı Dinç, T.B.M.M 1.Dönem ve 2. Dönem`de Biga Milletvekilliği, 3. Dönem`de ise Çanakkale Milletvekilliği yapmıştır. Ayrıca Meclis Kavanini Maliye, İktisat ve Defteri Hakani Encümenliklerinde görev almıştır. T.B.M.M`ne Biga`dan seçilerek, bölgenin diğer milletvekilleri ile beraber (Hafız Hamdi , Hamit ), 23 Nisan 1920`de toplanacak olan Birinci Meclis`e katılmak üzere Ankara`ya çok zor şartlarda ulaşabilmişlerdir.
CUMHURİYETİN İLANI ÖNERGESİNDE İMZASI VAR
1873 yılında Ezine`de dünyaya gelen Mehmet Hakkı Dinç, rüştiyeden mezun oldu. Babası Ali Ağa`dır. Az konuşan, çok okuyan ve kendini yetiştirmiş biridir. Farsça bilen Mehmet Hakkı Dinç, Biga`da milletvekilliği öncesi uzun yıllar dava vekilliği yapmıştır. Ayrıca ziraat ve ticaretle uğraşmıştır. 29 Ekim 1923 günü önce Halk Fırkası gurubunda daha sonrada Meclis Genel Kurulunda görüşülerek kabul edilen tasarı ile birlikte T.B.M.M`ye verilen Cumhuriyet`in ilanı yönündeki önergenin Meclis Genel Kurulu`nda kabul edilmesiyle Cumhuriyet resmen kabul ve ilan edilmiştir. T.B.M.M`nin 2.Dönem 1.toplantı yılına ait tutanaklarda Cumhuriyet`in ilanı için verilen bu önergedeki isimlerin arasında Biga Milletvekili Mehmet Hakkı Dinç`de yer almaktadır.Birinci Büyük Millet Meclisi Evrak ve Tahrirat Müdürü Necmettin Sahir Sılan tarafından, 23 Nisan 1920`de çalışmalarına başlanan ilk Meclis üyeleri arasında yapılan anket, `İlk Meclis-Birinci Dönem Milletvekillerinin Gelecekten Beklentileri Anketi` adı altında T.B.M.M Başkanlığı tarafından kitaplaştırılmış olup içerisinde Mehmet Hakkı Dinç Bey`inde cevabı yer almaktadır. “Kazanılacak olan ulusal bağımsızlık savaşımızın bolluk getirici-aynı zamanda: bilgi ışığını taşıyıcı- ve verimli olması neye bağlıdır?” sorusuna Biga Milletvekili Mehmet (Dinç) Bey “makinaların hızla kurulmasına bağlıdır” diye cevap vermiştir.
GAZİ MECLİSİN ÜYESİ
İlk Meclisin Çanakkale temsilcilerinden olan 3 milletvekillinden birisi Mehmet Hakkı Dinç' tir. 1920-1923 dönemi yani ilk TBMM zamanında, Çanakkale halkı tarafından seçilip Ankara'ya gönderilen Mehmet Hakkı Dinç, kahraman bir insandır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yol ve dava arkadaşıdır. Kurtuluş Savaşımızı yapan Gazi Meclisin bir üyesidir.
DİNÇ’İN MEZARI GEYİKLİ’ DE
Mehmet Hakkı Dinç, T.B.M.M`nin 3.Dönemi sonunda milletvekilliğinden ayrılmıştır. Ankara`dan ayrılarak Çanakkale`nin kazası Ezine`ye yerleşmiştir. Meclis Umumi Azalığı görevini Çanakkale`de bir süre sürdürmüş ve yanısıra zeytincilikle uğraşmıştır. Evli ve iki çocuk sahibi olan Mehmet Hakkı Dinç daha sonraları Çanakkale`nin Geyikli Köyüne yerleşmiştir. 1952 yılında vefat etmiştir. Vatana hizmetten dolayı Yeşil şeritli İstiklal Madalyası vardır. Mezarı halen Geyikli Köyü mezarlığındadır.
