Aile Hekimlerinden Yeni Eylem Kararı: “Bakanlık Aile Sağlığı Merkezlerini Ticarethane’lere Dönüştürmeye Çalışıyor”
Çanakkale’de, Aile Sağlığı Hekimleri ve çalışanları, Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan yeni yönetmeliklere karşı tepkilerini bir kez daha ortaya koydu. 5-6-7 Kasım 2024 tarihlerinde üç gün süren iş bırakma eylemi yapan aile hekimleri, bu kez "Eziyet Yönetmeliği" olarak adlandırdıkları yeni yönetmelik kapsamında, gerekli değişikliklerin yapılmaması üzerine tekrar eylem kararı aldıklarını duyurdular.
“Kimse Çalışmak İstemiyor”
Aile Sağlığı Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Levent Göktaş ve Çanakkale Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşireleri Derneği Başkanı Hilal Nalinci, Çanakkale Aile Sağlığı Merkezi önünde bir basın açıklaması düzenleyerek, Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönetmeliklerinin meslek onurunu hiçe sayarak aile hekimlerini ve çalışanlarını baskı altına aldığını ifade ettiler. Hilal Nalinci, yaptığı açıklamada, "Bu sisteme kimse çalışmak istemiyor" diyerek şunları söyledi: “Aile Sağlığı çalışanları olarak 2-6 Aralık tarihlerinde iş bırakıyoruz. Çünkü, bizler bu sistemde hak ettiğimiz değeri görmüyoruz. Aile sağlığı çalışanları olarak halkımıza en sık ve en çok temas eden meslek grubu olmamıza rağmen, sağlık hizmeti sunarken karşılaştığımız zorluklar her geçen gün artıyor. Sağlık Bakanlığı, meslek onurumuzu hiçe sayarak, gereksiz iş yükü ve baskılarla bizleri zor durumda bırakıyor.”
Aile Sağlığı Çalışanları Haksızlıkla Mücadele Ediyor
Çanakkale Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Levent Göktaş ise, bakanlığın iş bırakma eylemini dikkate almadığını ve yeni yönetmeliklerle ilgili hiçbir değişikliğin yapılmayacağını açıklaması sonrası, 2-6 Aralık tarihlerinde yeniden iş bırakacaklarını duyurdu. Göktaş, açıklamasında, "Bakanlık, aile sağlığı çalışanlarını sadece sayı olarak görüyor. Sağlık hizmetinin kalitesi bizim için çok önemli, ancak yeni düzenlemelerle meslek onurumuz zedeleniyor. Aile Sağlığı Merkezleri, hastalara hizmet veren birer ticarethane haline getirilmeye çalışılıyor. Bu sisteme boyun eğmeyeceğiz” dedi. Göktaş, aynı zamanda sağlık çalışanlarının üstlendiği görevlerin, bakanlık tarafından sahanın gerçeklerine uygun olmayan düzenlemelerle ağırlaştırıldığını belirtti ve aile sağlığı çalışanlarının iş yükünün her geçen gün arttığını, bunun ise sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Aile Sağlığı Çalışanları Halkın Sağlığı İçin Çalışıyor
Hilal Nalinci açıklamasında, aile sağlığı çalışanlarının sadece maaş almak için değil, halkın sağlığını korumak adına görev yaptığını vurguladı. Özellikle, bebek izleme, gebe izleme, yaşlı izleme gibi hayati öneme sahip hizmetleri sunarken, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemelerin bu hizmetlerin etkinliğini düşürdüğünü belirtti. Ayrıca, ebeveynlere yapılan eğitimler, aşılar, kanser taramaları ve sağlıklı nesiller için yapılan tüm bu çalışmaların, sistemin zorlukları nedeniyle etkisiz hale geldiğini ifade etti. Aile sağlığı çalışanlarının, koruyucu sağlık hizmeti sunma konusunda daha fazla zaman harcaması gerektiğini, ancak mevcut yönetmeliğin onları “telefon memuru” olmaya zorladığını belirten Nalinci, "Bizler ebe ve hemşireyiz, sağlıklı nesiller için çocuklarımıza, kadınlarımıza, anne bebek eğitimlerine vakit ayırmak istiyoruz. Ancak bu sistemde, her geçen gün çalışma koşullarımız zorlaşıyor. İş bırakma kararlarımız, sistemin doğru işlemediğini ve değişime ihtiyacı olduğunu göstermektedir," dedi.
Bakanlık Aile Sağlığı Merkezlerini Ticaret Hale Getirmeyi Mi Hedefliyor?
Levent Göktaş, açıklamasında, Sağlık Bakanlığı’nın, aile sağlığı merkezlerini birer sağlık ticarethanesine dönüştürmeye çalıştığını belirtti. Göktaş, “Bakanlık, aile sağlığı çalışanlarını ve hekimlerini sadece birer iş gücü olarak görüyor. Bizim amacımız sağlık hizmeti sunmak, hasta memnuniyetini sağlamak değil, para kazanmak değil. Ancak Bakanlık, performansa dayalı popülist politikalarla sistemi yanlış yönlendirmektedir. Bizler, sağlık hizmetini etik değerler çerçevesinde sunmak istiyoruz,” dedi.
Aile Hekimliği Sistemi Çöküyor: “Aile Sağlığı Çalışanları İş Bırakıyor”
Aile Hekimleri ve aile sağlığı çalışanları, uzun süredir bu sorunların çözülmesini bekliyor. Çanakkale Aile Sağlığı Çalışanları, açıklamalarının ardından "Aile Hekimliği Ölmüştür" diyerek, aile sağlığı merkezi önünde vatandaşlara pişi dağıttılar. Eyleme katılan aile sağlığı çalışanları, sadece iş bırakmanın değil, aynı zamanda halkın sağlığına olan katkılarının da görmezden gelindiğine dikkat çektiler. Çanakkale Aile Sağlığı Hekimleri Derneği ve Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşireleri Derneği, 2-6 Aralık tarihlerinde, tüm ülke genelinde iş bırakma eylemini sürdürecek. Bu eylemler, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, çalışanların haklarının korunması ve sistemdeki aksaklıkların giderilmesi için bir çağrı niteliği taşıyor.